Kompromisser och sex

Sex och kompromisser

“Du tillbringar för mycket tid med vänner. Med facebook. Med fotboll. Med TV: n! “Låter det bekant? I många relationer, sätter vi regler och gränser för varandra och ibland är det bara bra. Men inte alltid. Lär känna de goda och dåliga kompromisserna här:

Terapeuten, sexterapeut och ägare av Websexolog.dk Maj Wismann, har genom sin praktik, stor erfarenhet, här nedan förklarar hon vilka kompromisser som är bra för ditt förhållande och vilka du bör undvika.

Varje relation har sina kompromisser

– Det är klart att vara i ett förhållande innebär en grundläggande kompromiss. Man överger sitt singelliv och också rätten till att vara tillsammans med någon annan. En parrelation består av dig, mig och oss – och ibland kommer “oss” kräva att varje individ ingår en kompromiss eller ger upp vissa saker, och det är helt normalt, säger May Wismann.

Men det kan också hända att det kommer så många kompromisser att det skapar en obalans i förhållandet. Det faktum att en part har fått en sämre livskvalitet, eftersom personen har fått göra avkall på något som är viktigt för honom.
– I denna situation måste man komma ihåg att du alltid har ett val. Om en kompromiss är orimlig eller förbjuder dig att göra något som är en viktig del av dig, så håller det inte i det långa loppet. Det grundläggande är att du måste vara glad och nöjd för att relationen ska fungera och det gläder båda parter i relationen, säger Maj Wismann.

 

Vad ligger bakom kompromissen?

De flesta par kommer förmodligen att kunna känna igen sig i att tiden i vardagen försvinner fort, logistik, barn, hobbys, ja vad de fyller kalendern med. Det ger oss ofta ett behov av lite egen tid, men det ger oss också behovet av att vara tillsammans, och det glömmer vi tyvärr.

– Vi är så pressade i våra relationer vid det här laget att när vi kommer hem, så orkar vi inte annat än att, slöa på soffan och sitta ner med vår mobil eller dator och titta på alla våra tv-program, kontrollera facebook eller vad vi nu spendera tid med. Detta är också bra att göra då och då, men är det så här varje kväll,  så vi glider längre och längre bort från varandra som ett par. Vi förlorar närvaro, förklarar Maj Wismann, och hänvisar till talaren och författaren Jon Kjær Nielsen, som i en artikel om arbetstillfredsställelse i parrelationen uttrycker det:

– Hur ska du kunna märka hur din pojkvän har det, om du har näsan i din inkorg? Hur ska du uppfatta de små signalerna, som att någon behöver en kram, en klapp i ryggen eller bara att du visar intresse om du är i färd med att diskutera politik på Facebook, eller titta på den senaste videon med djurbebisar? Frågar han.

När vi sitter där i varsin ände av soffan och längtar efter närhet, efter en kram och att bli älskad, sedd och erkänd, blir det svårt att kompromissa. Det kommer att bli svårt att acceptera att mannen går och kollar på fotboll tre gånger i veckan, om du sitter där och saknar att vara med honom.

 

Det går inte att sätta ord

– Precis exakt vad är ett riktigt stort problem. Alla vet att du vill bli älskad och känna dig älskad. Gör du inte det över en längre period, så går relationen fel, och tyvärr är vi inte särskilt bra på att prata om känslor. Vi saknar och vi längtar efter vår partner, men vi kan inte riktigt räkna ut hur man sätter ord på det, och istället slutar det med förbud, krav och dåliga kompromisser som gör oss ännu mindre lyckliga än vi var i förväg.

Rådet från Maj Wismann är att göra en insats för sin relation. Var medveten om att det krävs något av dig också för att vara i en bra relation. Använd 5-minuters pauser efter middagen eller kvällskaffe för att prata med varandra istället för att kolla Facebook, eller mailen. Berätta om din dag och lyssna på varandra. Håll varandra i handen.

– Om du mår bra som människa, är du också mycket mer storsint, och då kanske det inte behövs så många kompromisser, avslutar maj Wismann av

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *